tisdag 24 januari 2012

Kreativ i köket

Idag har det bakats och lagats och fixats en hel massa i köket! Det gillar jag! Jag började med att laga till pannkakor till frukost i morse, mycket mumsigt kan jag tala om, men vad annars, de var ju lagade på grädde... =) orkade dock inte käka alla som skulle vara en portion, mycket mastigt. Sen har jag idag för första gången provat att baka bröd på LCHF-vis och jag får nog säga att det blev klart godkänt. De pyttesmå frallorna bakade på mandelmjöl ser inte mycket ut för världen men jag kan tala om att de är helt otroligt mättande. Har inte käkat en hel utan bara smakat lite, lite, premiären får bli imorgon till frukost. Det är det som är så fantastiskt  med den här kosten, att jag inte "behövde" vräka i mig en eller två med smör och ost på som smakprov utan att jag faktiskt kunde nöja mig med att bara ta en liten bit! Helt förundrad över mig själv! Sen har jag bakat chokladbollar också och gjort en müsli på rostade nötter och mandlar, cocos och linfrön som jag sen smaksatt med kanel och vaniljpulver. Cholkadbollarna blev mumsiga, men nästa gång ska jag nog hacka nötterna som är i lite finare för det blev ganska så "bitigt" i dem, men smaken var toppen! Riktigt mörk choklad (och så klart helt utan socker) mumsigt till kaffet när man vill lyxa till det lite.



 De smaskiga pannkakorna! Påminner ganska
mycket om amerikanska pannkakor.



Frallor bakade på mandelmjöl.


 Cholkadbollar, fast ja, jag vet, de ser nästan
ut som köttbullar! Skulle rullat dem i kokos
men det var så mycket kokos i smeten att jag
tyckte att det fick räcka så!


Närbild på "köttbullarna"



Nötmüslin som jag ska njuta till frukost i morgon tillsammans
med lite turkisk yoghurt och en fralla med massa smör och smaskigt
pålägg på!

måndag 23 januari 2012

Energi till tusen!

Vilken fart det har varit på mig idag, har haft en helt otrolig energi och det känns som att jag hade orkat nästan hur mycket som helst! Vilken skillnad mot igår fm! Mådde verkligen skit igår och tänkte att "jag klarar aldrig det här, jag gör det bara inte!" men så stoppade jag i mig några få kolhydrater i form av lite, lite grovt bröd och lite morot till lunchen och sen var det liksom bra! Idag har jag kört på med nästan vanlig LCHF fast något mindre fett. Detta har gjort att jag kanske blivit lite hungrigare mellan huvudmålen och behövt något litet mellanmål, men jag har också tyckt mycket mer om maten som jag har ätit. Känns så skönt att detta kanske faktiskt funkar för mig ändå, på något konstigt sätt känns det befriande att vara av med kolhydraterna! Har köpt en kokbok idag också! "LCHF för kvinnor" heter den och är skriven av Anna Hallén. Tänkte sjunka ner i soffan nu och kolla igenom den och inspireras lite för de kommande dagarna!

söndag 22 januari 2012

Oj oj oj!

Jag som verkligen trodde att detta med LCHF faktiskt var något för mig...två dagar och jag mår skit! Det började igår, jag trodde nog då att det berodde på att jag sovit så fruktansvärt dåligt då lillkillen krånglat mer än någonsin på natten, och idag finns det inga gränser för hur dåligt jag kan må! Efter frukosten tog jag en dusch och sen kom frukosten i retur om man säger så...blä! Kände igår också att jag redan var fruktansvärt trött på all den feta maten, jag har ju liksom alltid hållt mig på ganska bra avstånd från den.

Det som har varit härligt dessa få dagar är att jag inte haft något sug efter sött alls och jag har inte heller behövt käka en massa mellan måltiderna utan nästan alltid klarat mig utan problem fram till det varit dax att äta igen. Magen mår också bättre, om man bortser från det som hände i morse då, jag är inte alls lika svullen som jag oftast varit då jag vräkt i mig en massa kolhydrater i form av tex mackor.

Om jag nu hade haft en massa övervikt att ta itu med så hade jag säkert stått ut ett tag till, för att jag mår så dåligt beror säkert på omställningen för kroppen, men nu har jag ju inte det så jag känner mig inte så värst taggad faktiskt. Och det där med att bli av med sötsuget har jag faktiskt redan uppnått konstigt nog, under dessa dagar har jag inte varit sugen på något sött alls och då har ändå både man och barn ätit och fikat som vanligt här hemma.

Jag funderar nu på att försöka gå någon slags medelväg istället. Fortsätta att undvika så mycket kolhydrater som passar för mig, potatis, pasta, ris och liknande behöver jag inte alls känner jag, det kan jag lätt ersätta med en massa goa grönsaker, men att införa lite i form av rotfrukter och riktigt grovt bröd bakat på så lite mjöl det bara är möjligt och käka detta med lite restriktioner och massa gott pålägg på. Kanske äta lite frukt, men då inte i de mängder som jag åt förut. Och självklart fortsätta att undvika sötsaker som godis, kakor, läsk mm!

Vi får se hur det går! Fortsättning följer! =)

fredag 20 januari 2012

Första dagen!

Så var första dagen på LCHF-kost nästan avklarad då! Nu ska jag bara klara mig igenom fredagsmysets frestelser också...fast jag är så mätt på ett riktigt behagligt sätt att det nog inte blir så svårt ändå!

Frukosten var nog det som jag fasade mest för faktiskt, käkar alltid mackor i stora lass och älskar det verkligen! Men det gick bra, var riktigt gott tom. Turkisk yoghurt med lite hallon och blåbär och en "macka" utan bröd med sallad, ost, skinka och smör. Lite te och ett glas vatten fick det bli till. I morgon får det bli lite mer yoghurt tror jag, blev lite hungrig framåt 11-tiden.




Till lunch blev det en fantastiskt god omelett med bacon och lite olika grönsaker och självklart var det grädde och ost i omelettsmeten istället för vatten =)






Middagen har jag ingen bild på, det var så gott att jag bara satte mig ner och slukade allt innan jag kom på att jag hade tänkt fota det... Det blev iaf stekt fläskfilé med stekta grönsaker och en smaskig fetaostsås gjord på den riktigt feta cremefraichen till. Så gott! Men jag måste säga att det känns mycker underligt att äta så mycket fett! Det är ju liksom det som jag alltid har undvikit och haft dåligt samvete över att äta. Känns lyxigt att kunna äta allt detta och verkligen njuta av det för fullt! Nu ska jag sjunka ner i soffan med dottern och kolla lite barnprogram innan det är dax att få henne i säng!

torsdag 19 januari 2012

Funderingar

Funderar och funderar och funderar lite till...men man kan ju inte fundera i all evighet, även om jag brukar vara ganska bra på just det, så nu får det vara slutfunderat! Vad det är jag funderar kring? Jo det här med LCHF. Ju mer jag har läst om det de senaste dagarna desto mer övertygad blir jag om att det kanske är grejen för mig. Visst, jag kommer säkert längta något vansinnigt efter allt vad kolhydrater är, iaf i början, men sen ska det ju ge med sig säger de som vet. Och vad kan hända om jag provar? Det värsta, som  jag är lite rädd för, är väl att jag skulle gå upp en massa i vikt...det känns ju lite konstigt att vräka i sig en massa fett på det där viset...det strider ju liksom mot ALLT jag har lärt mig inom näringslära... Men det bästa är ju att jag faktiskt kan bli av med det där galna sötsuget!

Nej, nu har jag baske mig bestämt mig! Jag ska prova! Om jag ger det en månad så kan jag ju inte hinna lägga på mig allt för mycket om det nu inte skulle funka, eller? En månad bli det! Från i morgon, nu ska jag vräka i mig en semla och njuta så mycket jag kan av den! =)


Sista på länge?




tisdag 17 januari 2012

Det blev stiltje i skrivandet...

Ibland blir det helt enkelt inte som man har tänkt sig och jag kände att jag faktiskt inte hade så mycket tid att lägga på bloggen som jag hade tänkt mig...


Det där med mat och bakning har ju alltid varit ett stort intresse för mig och kanske särskilt just bakning och att sedan då också äta det jag bakat så klart! Socker och kolhydrater i alla dess former har jag alltid varit väldigt glad i och detta har jag funderat ganska mycket kring de senaste åren. Har väl insett att jag, liksom många andra, nog har ett litet sockerberoende som jag kanske borde ta tag i. Finns ju olika sätt att hantera det där men jag har nog alltid varit lite rädd att det ska bli en enda lång pina, att jag ska gå runt och vara galet sötsugen hela tiden och samtidigt veta att jag inte får. Fast så är det ju nästan nu också så vad skulle skillnaden bli egentligen?!

Den senaste tiden har ett par av mina vänner påbörjat en Lchf-diet i syfte att bli av med lite extra bagage så att säga och nu är jag också lite sugen på att prova detta. Inte för att gå ner så mycket i vikt direkt, det behovet är kanske inte så stort även om det inte skulle göra någon skada om ett par kilon råkade försvinna på kuppen...utan snarare för att se vad det kan göra för mitt galna sötsug som jag går omkring med hela tiden! Det hade varit så skönt att bli av med det! Ska fundera ett tag till så får vi se hur det blir!