torsdag 27 oktober 2011

Liten utflykt

I helgen som var åkte vi på en liten utflykt till Vänga kvarn utanför Fristad. Väldigt mysigt! På sommaren kan man sitta ute, precis brevid den forsande ån, och fika, men nu på hösten får man gå in i den gamla kvarnen och sätta sig i det lilla, lilla cafét. Väldigt mysigt och go fika var det också! När vi var där passade jag så klart på att köpa lite mjöl som de maler i kvarnen. Blev faktiskt lite förvånad när jag för ett tag sedan läste på mjölpåsen i skafferiet och insåg att det inte alls bara är mjöl i påsen utan också "mjölbehandlingsmedel"! Tänkte försöka sätta en liten suris på vetemjöl på detta ekologiska mjöl som inte innehåller några tillsattser, eller som det står på påsarna "det är enbart rent mjöl i påsen"! Fick ett tips från kvinnan i cafét också, det ska tydligen fungera bra om man lägger i lite russin i burken för att få igång surdegen.


Vetemjöl och fullkornsmjöl på råg


torsdag 20 oktober 2011

Surdegsknäcke

Idag har det bakats knäckebröd på surdeg! Har aldrig provat att baka eget knäckebröd förut och blev väldigt sugen på det när jag läste om det i en blogg. Så igår satte jag  en deg som sedan skulle stå och jäsa och gotta till sig över natten. Hade lite svårt att tro att den där tunga klumpen som låg där i degskålen igår skulle orka jäsa upp något men, i morse var den, till min stora lycka, nästan  dubbelt så stor! hade dottern till hjälp att kavla ut degen och hej vad det gick. Några strödde vi lite flingsalt över (eller tanken var att det skulle vara lite men, som sagt, jag hade dottern till hjälp...he he) och några gräddade vi helt naturella. Nästa gång ska jag våga mig på att krydda med lite olika smaker också tror jag!


 Liten bagare!


 Runt knäcke med "lite" flingsalt på.



Avlånga bitar, naturella.


Behöver jag tillägga att de blev fantastiskt goda? Lite ljumna med smör och ost på...mmmm! =)

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullar!

Kanelbullar kan man ju baka precis när som helst men, att det är kanelbullens dag ger ju oss bara ytterligare en anledning! Bullarna som jag och dottern bakade tillsammans idag blev aldeles särskillt goda faktiskt!



Mmmmm........Nybakade kanelbullar med mjölk!

måndag 3 oktober 2011

Lycka är...

Lycka kan vara många saker, olika från människa till människa, olika från dag till dag.


Lycka är att hoppa i alla vattenpölar man kan hitta på väg till förskolan.

Lycka är att dricka en kopp kaffe bryggt på nymalda kaffebönor.


Lycka är att sparka i höstlöven som ligger på marken.

Lycka är att känna alla härliga dofter under en promenad i regnet.


Lycka är att höra barnens skratt.

Lycka är att sitta vid havet och höra vågornas brus.


Lycka är att ha fina vänner som man vet alltid kommer att finnas där, vad som än händer.




lördag 1 oktober 2011

Cancer...

...min dotter har en vän som har cancer...en vän som, precis som hon, bara är fyra år. Barnets mamma är en väldigt nära vän till mig och det är galet overkligt att något sånt här har drabbat någon så nära. Sånt här händer ju bara "alla andra"... Overkligt och orättvist. Det är inte rätt att en liten tjej på bara drygt fyra år ska ha de erfarenheter som hon har. Det är inte rätt att min dotter inte ska kunna leka med sin vän för att vännen måste få en massa hemska behandlingar. Det är inte rätt att min vän ska vara rädd att hon ska förlora sin dotter.  Det är inte rätt att någon ska behöva genomlida allt det som hon och hennes familj genomlider just nu. Nej, det är fel, bara så fruktansvärt fel och det gör så ont i mig när jag tänker på att resan ännu inte är över och att det kommer ta lång tid innan den är det och vi förhoppningsvis kan sitta tillsammans med familjen och andas ut. Längtar efter dagen då läkarna kan säga att nu, nu är faran över, nu behöver ni inte oroa er mer för nu är de elaka cellerna borta för alltid. Jag hatar verkligen cancer. Cancer är nog ett av de hemskaste ord som finns. Cancern har tagit ifrån mig allt för många i min närhet och denna gången ska den bara inte få vinna. Får inte. Denna gången ska den överlistas och besegras.

För ett par dagar sedan var vi nere i Göterborg på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och hälsade på familjen när dottern fick en behandling. Det är alltid lika fantastiskt att se hur tjejerna leker tillsammans och hur de klarar att bortse från allt det sjuka och bara se det roliga, det som för barn är så självklart; att leka!



Att åka tillsammans på droppställnignen, eller "Kompis" som den kallas, är en lek som kanske inte alla barn känner till!



Nere i entrén på sjukhuset finns en stor båt som man kan klättra i och det var vi självklart tvungna att göra en stund innan det var dags att säga hej då och åka hem!

Följande länk leder till en sida där man kan skänka pengar till Barncancerfonden så att de kan fortsätta sin forskning och kamp mot den hemska cancern. Jag har skänkt en slant och hoppas att också du vill göra det! Det behöver inte vara mycket för många bäckar små... http://www.barncancerfonden.se/10421

Just det...här kan man läsa mer om familjens liv och kamp mot de elaka!